06-38315156

BLOG

Een relatie vraagt om administratie
(2 minuten lezen)

Dit is natuurlijk niet echt een romantische titel. Je begint immers niet aan een relatie om uit elkaar te gaan. Toch eindigt helaas zo’n 40% van alle huwelijken in scheiding. Met een goede administratie ben je voorbereid op dit minder leuke scenario.

Als scheidingsbegeleider ontmoet ik mensen waarbij de relatie eindigt. Ze moeten hun bezittingen en schulden onderling verdelen. Er is regelmatig veel gedoe en soms zelf juridische procedures. Terwijl alles voorkomen had kunnen met goede afspraken vooraf.

Het belang van goede afspraken

Als je relatie net begint is alles rozengeur en maneschijn. Waarom zou je bijvoorbeeld iets vastleggen als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent? Je bent net getrouwd en scheiding is het laatste waar je aan denkt. Daarbij: alles is toch van jullie samen?

Juist wanneer je elkaar nog aardig vindt is het verstandig om zaken schriftelijk vast te leggen. Juridisch goed vastgelegd en door beiden ondertekent. Zo kan er achteraf nooit discussie ontstaan.

Voorbeeld uit de praktijk:

Anne krijgt €50.000 schenking van haar ouders. Dit geld gebruikt ze voor een gezamenlijke koopwoning. Haar partner Fred is handig en zet zijn schouders er flink onder Hij steekt de nodige arbeidsuren in een grote verbouwing. Het huis is hierdoor in waard gestegen.

Na 10 jaar eindigt de relatie en verkopen zij het huis. Anne zegt: “Die €50.000 was een schenking van mijn ouders via een notariële akte met uitsluitingsclausule. Die wil ik eerst terug hebben en de resterende overwaarde verdelen we dan 50/50.”

Waarop Fred antwoordt: “Ho eens, weet je wel hoeveel uren er in de verbouwing heeft gezeten? Dit heeft aannemerskosten bespaard en de waarde van het huis verhoogd.”

Maarja…

Ze zijn hebben vooraf niets vastgelegd en zijn niet ‘on speaking terms’. Met allebei een eigen advocaat. De advocaat van de vrouw denkt een ijzersterke zaak te hebben. Die van de man ook.

Ervaring leert dat advocaatkosten lekker oplopen. Wat als ze dit vooraf hadden vastgelegd?

Voorkom discussie

Of je nu in (beperkte) gemeenschap van goeden bent gehuwd, onder huwelijkse voorwaarden of samenwonend. Zodra ‘geld wordt gemengd’ liggen potentiële problemen op de loer. Met goede afspraken verzeker je jezelf tegen eventueel gedoe.

Benieuwd hoe je dit tegen een aanzienlijk lager tarief dan een advocaat of notaris regelt?

Neem gerust contact op!

RTW, ofwel
Roel ter Weele

Vertrouwen, onafhankelijkheid, objectiviteit en oprechte interesse in mensen zijn mijn drijfveren.

Met een jarenlange ervaring in scheidingsbegeleiding weet ik precies hoe alle routes lopen. Zo kan ik je optimaal ondersteunen bij elke fase van de scheiding.

Wat zijn de voordelen van hulp bij scheiding?

Een scheiding is nooit vooraf gepland. Je gaat immers niet trouwen met als doel te scheiden. Bij een scheiding komt veel regelwerk kijken. Er wordt van alles van je verwacht aan documenten en informatie. Hier moet je dan vaak ook nog eens zelf achteraan.

Dit zijn de drie belangrijkste voordelen van scheidingsbegeleiding:

Zekerheid na de scheiding

Alles netjes geregeld. Voor iedereen die betrokken is. Uiteraard wordt alles in overleg vastgelegd.

Onpartijdig en eerlijk

Een onafhankelijk & betrouwbaar advies voor jullie samen. Er is geen enkel commercieel belang.

Eén centraal aanspreekpunt

In plaats van contact met meerdere partijen en zelf overal achteraan. Bespaart een hoop gedoe.

Echte ervaringen met RTW

"Top Roel! Alles ging heel vlot, super bedankt voor je inzet!" - Amber

Handige informatie

KvK nr: 08219218
BTW nr: NL001347477B11
IBAN: NL68KNAB0255829876

Algemene Voorwaarden

Privacy Statement

Aangesloten bij

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kosteloos het boek 'Hoofdzaken bij Scheiding'.